Informa't de forma gratuïta

Contacta’ns y estudiem el teu cas sense compromís.

Àmplia garantia d'èxit

La Sentència de 3 de març de 2020 del TJUE de l’IRPH obre les portes al fet que les hipoteques referenciades a l’IRPH puguin ser anul·lades per abusivitat pels jutjats espanyols.

Recupera més de 20.000€

Hi ha clients que ja han recuperat més de 20.000 euros que el banc els hi havia cobrat a través de l’IRPH.

ET TRUQUEM!

Què és l’IRPH?

L’IRPH, o Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris, és un índex de referència per al càlcul dels interessos de les hipoteques variables a Espanya. El seu valor es basa en l’interès mitjà que els bancs apliquen a les hipoteques que concedeixen cada mes.

L’IRPH és un índex alternatiu a l’euríbor, que és l’índex de referència més utilitzat a Espanya. No obstant això, l’IRPH sol ser més alt que l’euríbor, de manera que les hipoteques variables vinculades a l’IRPH solen tenir un interès més alt.

Hi ha tres punts importants que has de conèixer sobre l’IRPH:

  • L’IRPH es publica cada mes al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).
  • No hi ha dades oficials sobre quantes hipoteques variables estan vinculades a l’IRPH, però s’estima que són aproximadament el 10% de les que hi ha vigents actualment.
  • L’IRPH ha estat criticat per ser un índex poc transparent i per estar manipulat pels bancs.

Si tens una hipoteca vinculada a l’IRPH, és important que coneguis les seves característiques i que estiguis informat sobre els riscos que comporta. Si creus que la teva hipoteca pot estar sent abusiva, pots reclamar al banc.

 

IRPH vs EURIBOR

L’IRPH i l’Euríbor són dos índexs de referència per al càlcul dels interessos de les hipoteques variables a Espanya. No obstant això, es calculen de manera diferent.

L’IRPH es basa en l’interès mitjà que els bancs apliquen a les hipoteques que concedeixen cada mes. L’euríbor, en canvi, es basa en l’interès mitjà al qual les principals entitats europees es presten els diners entre elles.

Com a resultat, l’IRPH sol ser més alt que l’euríbor. Això significa que les hipoteques variables vinculades a l’IRPH solen tenir un interès més alt que les hipoteques variables vinculades a l’euríbor.

A més, l’IRPH ha estat criticat per ser un índex poc transparent i per estar manipulat pels bancs. Per això, moltes persones han optat per reclamar al banc per la diferència d’interessos que han pagat.

 

La polèmica al voltant de l’IRPH

L’IRPH ha estat polèmic per una sèrie de raons, incloent:

  • S’ha acusat als bancs de manipular l’índex perquè sigui més alt del que hauria de ser.
  • L’índex no és transparent, la qual cosa dificulta als consumidors entendre com es calcula i com els afectarà.
  • L’índex ha estat més alt que l’euríbor, la qual cosa ha suposat un cost més alt per als consumidors amb hipoteques vinculades a l’IRPH.

Com a resultat d’aquestes crítiques, molts consumidors amb hipoteques vinculades a l’IRPH han portat els seus casos als tribunals per reclamar l’eliminació de l’índex i la devolució de tot el que han pagat de més.

Fins ara, els tribunals han fallat a favor dels consumidors en un nombre significatiu de casos. Això ha portat a que algunes entitats bancàries hagin començat a oferir als seus clients la possibilitat de canviar d’índex de referència, o de tornar-los la diferència d’interessos que han pagat de més.

 

L’IRPH és abusiu?

L’IRPH és un índex de referència per al càlcul dels interessos de les hipoteques variables a Espanya. El seu valor es basa en l’interès mitjà que els bancs apliquen a les hipoteques que concedeixen cada mes.

L’IRPH ha estat criticat per ser un índex poc transparent i per estar manipulat pels bancs. Per això, moltes persones han optat per reclamar al banc per la diferència d’interessos que han pagat.

Al gener de 2022, el Tribunal Suprem va fallar que l’IRPH no és abusiu encara que hi hagi falta de transparència per part del banc. No obstant això, al juliol de 2023, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va dictar una sentència que ha canviat la situació.

La sentència del TJUE estableix que la informació sobre l’existència d’una circular del Banc d’Espanya que recomana als bancs aplicar un diferencial negatiu juntament amb la referència IRPH és «d’utilitat» per als afectats. La sentència també estableix que la falta d’aquesta informació pot considerar-se falta de transparència, si així ho consideren els jutges espanyols.

Això significa que els tribunals espanyols hauran de determinar si la falta de transparència en la informació sobre l’IRPH és suficient per declarar abusiu el seu ús.

Si tens una hipoteca referenciada a l’IRPH, és important que t’assessoris amb un advocat per conèixer les teves opcions, a Juanola Advocats t’ajudem a recuperar els interessos cobrats de més en la teva hipoteca.

CONTÀCTI’NS!

RÀPID I SENSE COMPROMÍS

En menys de 24h un dels nostres advocats,

especialistes en IRPH, et contestarà.